top of page

Micronutriënten celwaarden meten is weten wat je kan doen

Realtime analyse

De SO/CHECK

Evalueert in real-time de mogelijke tekorten en overbelasting. Voorkom tekorten aan voedingsstoffen en ben je bewust van een eventuele toxische belasting.

 

Epigenetische veranderingen
Het is bekend dat tekorten aan micronutriënten een rol kan  spelen in de ontwikkelen van Epigenetische veranderingen. Een eenvoudige manier om dit te monitoren is de SO-CHECK. Deze meet het niet in het bloed maar in het weefsel zo krijgen we een beeld van wat er ook daadwerkelijk in je cellen beschikbaar is.
 

Magnesium celwaarden

Een voorbeeld is b.v. magnesium als je hier naar kijkt in het bloed dan zie je maar 1% van de reële waarde in je celweefsel.

 

B6 wel / niet?
Waar ook veel verwarring ontstaat is bij het meten van B6, deze heeft namelijk de eigenschap om zich te stappelen maar er kan ook juist een tekort zijn voor een goede werking van je immuunsysteem.

 

Vitamine B 

Er zijn 8 B-vitamines die het lichaam beïnvloeden en ze zijn allemaal noodzakelijk voor natuurlijke balans en de preventie van ziekte. B-vitamines zijn een groep van acht vitamines die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste functies van B-vitamines:

  1. B1 (thiamine) helpt bij de stofwisseling van koolhydraten en is nodig voor een gezonde hart- en zenuwfunctie.

  2. B2 (riboflavine) helpt bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en is belangrijk voor de gezondheid van de huid en ogen.

  3. B3 (niacine) helpt bij de stofwisseling van voedingsstoffen en is belangrijk voor de gezondheid van de huid en het zenuwstelsel.

  4. B5 (pantotheenzuur) helpt bij de stofwisseling van voedingsstoffen en is nodig voor de aanmaak van hormonen en cholesterol.

  5. B6 (pyridoxine) helpt bij de stofwisseling van eiwitten en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en neurotransmitters.

  6. B7 (biotine) helpt bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten en is nodig voor gezonde haren, huid en nagels.

  7. B9 (foliumzuur) is belangrijk voor de groei van rode bloedcellen en helpt bij de preventie van aangeboren afwijkingen.

  8. B12 (cobalamine) helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en is nodig voor een gezonde zenuwfunctie.

B12 heeft veel voordelen in ons lichaam, van preconceptie, zwangerschap tot schildkliergezondheid, ontwikkeling van rode bloedcellen en zo veel meer. Deficiënties kunnen worden veroorzaakt door het zijn van een veganist of vegetariër, aangezien B12 van dierlijke oorsprong is.

Lage HCL-niveaus (maagzuur) door chronische stress, en bepaalde medicijnen verhinderen de juiste omzetting van je voeding naar Vit B12. 

Om van B12 een duidelijk beeld te krijgen is ook lastig vooral als je deze slikt. Stop met het nemen van geïsoleerde synthetische supplementen en begin met het binnenkrijgen van voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen of supplementen die alle onderdelen bevatten die ons lichaam nodig heeft. Mineralen werken samen in ons lichaam en er kunnen onbedoelde gevolgen zijn als we synthetische supplementen nemen.

Hormonen, zink en koper , vitaminen en mineralen in balans

De natuur heeft bepaalde regels die worden overtreden wanneer we geïsoleerde synthetische voedingsstoffen nemen.  Alle mineralen werken op elkaar in, zowel positief als negatief. Ze moeten in balans zijn om ons gezond te houden.

Oestrogeen en progesteron werken niet goed als er te weinig of te veel zink of koper is.

 

Vitamine D + A (Retinol)

Bijvoorbeeld, vitamine D wordt altijd samen met vitamine A in de natuur gevonden in een verhouding die werkt voor ons lichaam, zoals in levertraan. Maar wat gebeurt er als we alleen vitamine D supplementen nemen?

Dit gebeurt vaak als er te veel calcium is of als er niet genoeg mineralen zijn. Hormonen hebben mineralen nodig om goed te werken. Als er niet genoeg mineralen zijn of als de mineralen uit balans zijn, werken de hormonen niet goed. Mineralen reguleren ook de energie producerende klieren in je lichaam. Door te begrijpen hoe mineralen samenwerken, kun je je hormonen en energieniveau in balans houden. Als hormonen mineralen beïnvloeden, kunnen mineralen op hun beurt hormoonspiegels beïnvloeden.

Markers die door de SO-check worden gemeten:

 

Vitamine D3

Het hebben van voldoende hoeveelheden vitamine D (in combinatie met magnesium, Retinol en vitamine K2) is absoluut noodzakelijk voor het voorkomen van disbalans. 

Vitamine K2

Vitamine K is een vet-oplosbare vitamine en is goed bekend om de vitale rol die het speelt in de proteïnen die nodig zijn voor bloedstolling. Vitamine K wordt ook erkend om te helpen bij het reguleren van calcium in het lichaam en om osteomalacie te activeren, een eiwit dat bijdraagt aan de accumulatie van calcium in de botten en tanden. Het werkt samen met andere vet-oplosbare vitaminen uit onze voeding, zoals vitamine A en D.

Jodium (Iodine)

Jodium is een mineraal dat van groot belang is voor je gezondheid. Het speelt een belangrijke rol in de schildklierfunctie en helpt bij de productie van hormonen die invloed hebben op de groei en ontwikkeling, de stofwisseling en de temperatuurregeling. Jodium is ook noodzakelijk voor de gezonde groei van de hersenen en het zenuwstelsel. Het is belangrijk voor een gezonde huid en het behoud van een normale energiebalans. 

Jodium speelt ook een rol in het beheersen van de productie van histamine door de omzetting van histidine in histamine te onderdrukken.  Jodium is effectief, maar werkt niet alleen, er moet ook rekening gehouden worden met andere factoren zoals koper, vitamine C en andere mineralen, voedingsstoffen en enzymen om het DAO-enzyme te reguleren. De beste bronnen van jodium zijn onder andere zeewier, kabeljauw, tonijn, garnalen, oesters, zuivel, eieren, aardappelen, pruimen en cranberries. Jodium wordt verdrongen uit het lichaam door hogere halogenen zoals brom, chloor en fluor.

Magnesium

Magnesium is erg belangrijk voor het goed functioneren van bijna 4000 eiwitten! Elk eiwit heeft voldoende magnesium nodig om optimaal te werken.

Zink

Het is bekend dat zink een belangrijke rol speelt in de werking van het immuunsysteem, dus gezien de huidige wereldwijde omstandigheden is het niet verwonderlijk dat mensen hun zink-niveau opvoeren. Maar vaak wordt de natuurlijke balans die ook nodig is over het hoofd gezien.

Kalium / Potassium 

Kalium speelt een grote rol in het verwijderen van overtollig zout door het naar de urine te drijven. Zonder genoeg kalium in het systeem, blijft het zout zich opstapelen in het bloed en neemt de waterinhoud in het bloed toe.

Selenium

Selenium is een mineraal dat betrokken is bij verschillende belangrijke processen in het lichaam en helpt om o.a. kanker te voorkomen.  Het is een antioxidant, wat betekent dat het helpt om schade aan celmembranen en DNA te voorkomen. Selenium speelt ook een rol bij de werking van de schildklier, waaronder de productie van hormonen die de stofwisseling reguleren. Het is ook noodzakelijk voor de gezondheid van het immuunsysteem, omdat het helpt om virussen en bacteriën te bestrijden. Selenium is belangrijk voor de gezondheid van de huid, haren en nagels. Een tekort aan selenium kan leiden tot een verminderde immuun-functie, hartproblemen en andere gezondheidsproblemen. Houd het innemen van Selenium altijd 2 uur buiten de tijd dat je ook Vit C neemt omdat ze elkaar tegenwerken.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die essentieel is voor het immuunsysteem en de cardiovasculaire gezondheid. Het kan de dood van kankercellen triggeren door oxidatie.

Ascorbinezuur is de meest verkochte vorm van vitamine C afkomstig van GMO-maïs en wordt gesynthetiseerd via een proces waarbij vluchtige zuren worden gebruikt.

“Een volwaardige vitamine C’, bevat  ook flavonoïden, rutine, koperionen, ijzer, mangaan, zink, fosfor en magnesium. Voorbeelden van bronnen van vitamine C zijn: zuurkool (uit het vat), citrusvruchten, paprika, kersen, kiwi en blauwe bessen.

IJzer

Een verstoord ijzer-recyclingsysteem geeft roest in het weefsel en zo een hoge oxidatieve stress. Dus liever ijzer uit groenten zoals broccoli.

Vitamine A

Vitamine A of wel retinol is belangrijk voor het laden van koper naar een vorm die gemakkelijk gebruikt kan worden door het lichaam. Dit regelt de ijzerstofwisseling, koperafhankelijke antioxidanten en energieproductie. Wanneer er een tekort is aan vitamine A, zal het lichaam hierdoor meer kwetsbaar zijn voor oxidatieve stress en uitputting.

Foliumzuur

Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B9 en wordt verkozen boven de synthetische vorm, folaat. Folaat wordt in de darm gemakkelijk omgezet in de actieve vorm van vitamine B9 en door het lichaam opgenomen.

De techniek van de SO-Check

De SO-CHECK is een meetapparaat dat dmv fotospectrometrie de concentraties van metalen en mineralen kan meten. Omdat fotospectrometrie in dit geval op het weefsel in de hand wordt toegepast is het niet nodig haren, urine of bloed te testen. Bijkomend voordeel is dat deze test heel snel is en de uitslag direct beschikbaar is.

Bekijk hier een voorbeeld van de So/check:

Een verbeterplan in handen, helpt mij daadwerkelijk stappen te nemen. De onzekerheid is weg. (thewavebay.com)

bottom of page